با انیمیشنهای حاضر در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر آشنا شوید
امسال در سی و هفتمین جشنواره ملی فیلم فجر سه انیمیشن با نامهای «شب آفتابی»، «آخرین داستان» و «بنیامین» حضور دارند.
به نظر میرسد سی و هفتمین جشنواره ملی فیلم فجر قصد دارد با اعطای جایزه مستقل هیئتداوران به یک انیمیشن رفتار متفاوتی داشته باشد. امسال فیلمهای «شب آفتابی» به کارگردانی علی مدنی، «آخرین داستان» به کارگردانی اشکان رهگذر و «بنیامین» ساخته محسن عنایتی سه فیلم انیمیشنی هستند که قرار است در سی و هفتمین جشنواره ملی فیلم فجر به نمایش دربیایند و به یکی از آنها جایزه ویژه هیئتداوران اعطا شود.
در زیر نگاهی داشتهایم به انیمیشنهای حاضر در این جشنواره:
«شب آفتابی»برای کودکان و نوجوانانفیلم نوددقیقهای «شب آفتابی» به کارگردانی علی مدنی که در این دوره از جشنواره حضور دارد، برای کودکان و نوجوانان تولید شده است.
در خلاصه داستان «شب آفتابی» که با تکنیک سهبعدی ساخته شده، آمده است: «صندوقچه قصهگو که عامل آرامش و نظم شهر است توسط شغالها از سرزمین همسایه ربوده میشود. خورشید جای ماه را میگیرد. شب از میان میرود و نظم شهر به هم میریزد. چند کودک بهطور اتفاقی وارد ماجرا میشوند و به کارآگاه برای بازگرداندن صندوقچه به شهر یاری میرسانند.»
علی مدنی درباره تاریخچه تولید این فیلم به مهر گفت: گروه ما در سال ۱۳۸۷ شروع به ساخت فیلمی کرد که در سال ۱۳۸۸ تهیهکننده و سرمایه گذاری پیدا کرد اما به دلیل مشکلات اقتصادی و تغییر سیاستهای نهادی که قرار بود فیلم متعلق به آنان باشد، نهاد مربوطه از پروژه عقب کشید.
وی اعلام کرد: به علت طولانی شدن پروژه و کهنه شدن داستان و کیفیت کار، فیلمنامه قبلی را در سال ۱۳۹۲ کنار گذاشتیم و این کار را با فیلمنامه جدید آغاز کردیم که متأسفانه پس از مدتی تهیهکننده نیز سرمایه خود را خواست. زهرا مشتاق تهیهکننده در این مرحله یعنی در سال ۱۳۹۵ به ما پیوست و با جلب حمایت بنیاد سینمایی فارابی و کمک مالی این نهاد پرداخت بدهی تهیهکننده پیشین میسر شد و پروژه ادامه پیدا کرد به همین دلیل این فیلم با حداقل نقدینگی و کمک معنوی دوستان و تلاش خانوادگی، تقریباً بدون دریافت هیچ دستمزدی به پایان رسید.
عوامل این اثر عبارتاند از کارگردان و تدوینگر: سید علی مدنی، نویسنده: یونس لطفی، تهیهکننده: زهرا مشتاق، مجری طرح، مدیر هنری و طراح صحنه: آزاده مدنی، طراح شخصیت و لباس و گرافیست: الهام باجلان، کارگردانی فنی: سید عادل مدنی، موسیقی: آرمین رهبر، مدیر دوبلاژ: اشکان صادقی.
«آخرین داستان» برداشتی آزاد از شاهنامهانیمیشن «آخرین داستان» به کارگردانی اشکان رهگذر برداشتی آزاد از شاهنامه است و پیشازاین چندین حضور جهانی داشته که از مهمترین آنها حضور در بخش رقابتی جشنواره انسی در سال ۲۰۱۸ بود.
در «آخرین داستان» که برای نوجوانان ۱۳ سال به بالا تولید شده است، بازیگرانی همچون پرویز پرستویی، ملیکا شریفینیا، لیلا حاتمی، فرخ نعمتی، بانیپال شومون، حامد بهداد و… بهجای شخصیتهای مختلف این اثر به گویندگی پرداختهاند.
رهگذر در یکی از نشستهای این اثر گفته است: من در خانوادهای بزرگ شدم که شاهنامه و داستانهای اساطیری جزو سرگرمیهای ما بود حتی در همان ایام تصویرسازیهایی هم بر اساس فضای این داستانها میکردم. احساس میکنم شاهنامه و هزار و یک شب در خونم جریان دارد. وقتی انیمیشنسازی را شروع کردم همواره این در ذهنم بود که یک روز انیمیشن بلندی در این زمینه خواهم ساخت و میدانستم که باید با بالاترین کیفیت این کار را انجام دهم. قریب به ۱۰ سال پیش فیلمنامه اولیه این فیلم را نوشتم و بارها آن را پس از اتودهای اولیه بازنویسی کردم. در این مسیر بسیار زاویه نگاهم تحت تأثیر استاد بیضایی و نگاهشان به شاهنامه بود. درعینحال در میانه فرآیند تولید با مشورت محمد چرمشیر بار دیگر کار را بازنویسی کردیم و حتی بخشهایی از صحنههای تولیدشده بر اساس فیلمنامه اولیه را کنار گذاشتیم و بار دیگر آن را بازسازی کردیم.
انیمیشن سینمایی «آخرین داستان» به نویسندگی و کارگردانی اشکان رهگذر برداشتی آزاد از داستان «ضحاک» شاهنامه است که داستانی از اواخر حکومت جمشید تا ابتدای حکومت آفریدون را روایت میکند.
عوامل فیلم عبارتاند از کارگردان و نویسنده: اشکان رهگذر، آهنگساز: کریستف رضاعی، انتخاب بازیگران: تینا پاکروان، تدوین: ژینوس پدرام، طراحی و ترکیب صدا: علیرضا علویان، ضبط صدا: رضا عسگر زاده، عکاسی پشتصحنه: امیر عابدی.
«بنیامین» در مصر باستاندیگر انیمیشن حاضر در این جشنواره فیلم نوددقیقهای «بنیامین» به کارگردانی محسن عنایتی و تهیهکنندگی مصطفی حسنآبادی است.
این فیلم که ویژه کودکان و نوجوانان تولید شده با تکنیک سهبعدی ساخته شده و درباره داستان زندگی پسربچهای به نام بنیامین در مصر باستان است.
در خلاصه داستان این اثر آمده است: «سربازان فرعون مادر بنیامین را دستگیر کردهاند و برای آزادی او چیز با ارزشی از بنیامین میخواهند. بنیامین مجبور میشود برای به دست آوردن آن چیز با ارزش به سفر خطرناکی برود.»
عنایتی درباره این انیمیشن به خبرنگار مهر گفت: پیشتولید این فیلم از خردادماه سال ۹۵ آغاز شد و ۶ ماه انجام کارهای این مرحله به طول انجامید سپس ما حدود ۲ سال مشغول کارهای تولید «بنیامین» شدیم.
وی افزود: درباره شکلگیری داستان این اثر هم باید بگویم من پیشازاین حدیثی از امام صادق (ع) خوانده بودم که همان حدیث باعث شکلگیری اثر شد البته «بنیامین» داستان قرآنی ندارد بلکه شخصیتهای این اثر تخیلی و اتفاقات این داستان ساختهوپرداخته ذهن خودمان است.
به گفته وی، این اثر در کاشان ساخته شده است.
چنگیز جلیلوند، ناصر طهماسب، اکبر منانی، سعید مظفری و مریم شیرزاد از صداپیشگان این فیلم هستند.
سایر عوامل «بنیامین» عبارتاند از موسیقی: بهزاد عبدی (ارکستر سمفونی اکراین)، مدیر دوبلاژ: امیر زند، صداگذار: فرشید جلیلی، مدیر تولید: جواد رضایی.