عادیسازی قتل با نمایش جهانی بازی مرکب
اسکوئید گیم که این روزها در حال نمایش جهانی است و در ایران هم با عنوان بازی مرکب شناخته شده، طرفدارانی پیدا کرده است و به گفته یک پلتفرم جهانی مخاطبین آن از همه سنین هستند.
موضوع سریال حول محور دعوت شدن افرادی شکست خورده خصوصاً در زمینه بدهی مالی، به انجام تعدادی بازی است که در نهایت یک نفر برنده جایزه ۴۰ میلیون دلاری میشود.
شبکه سینمایی نتفلیکس اعلام کرد که سریال بازی مرکب تنها بعد از گذشت ۱۱ روز از انتشارش بیش از ۱۱۱ میلیون کاربر را به خود جذب کرد. نویسنده سریال هوانگ دونگ هیوک گفته است که در نوشتن فیلمنامه سریال، وسواس زیادی به خرج داده است. به طوری که از سال ۲۰۰۸ نوشتن فیلمنامه را آغاز کرده و تنها نوشتن ۲ قسمت ابتدایی سریال، بیش از ۶ ماه زمان برده است!
او همچنین در گفت و گویی که با رسانه تایم کشور کره جنوبی داشته، گفت: در آن زمان حس میکردم این داستان بسیار خشن و نامحبوب است و دنبال ایدهای میگشتم تا بتوانم آن را برای طیف گستردهتری از مردم مناسب سازم. در آن زمان اگر این داستان را نشان مردم میدادید، به احتمال زیاد از خشونت زیادش و شعار زدگی آن انتقاد میکردند. با اینحال هرچقدر هم که داستان را تغییر میدادم، هیچ شبکهای حاضر به ساخت آن نمیشد و هیچکس حاضر نبود بودجه مورد نیاز آن را پرداخت کند. تا اینکه درنهایت شبکه نتفلیکس این لطف را در حق من کرد و ساخت آن را برعهده گرفت. پس از حدود ۱۲ سال شاهد این موضوع هستم که داستانی را که در آن زمان نوشته بودم، هماکنون میتوانم با تمام دنیا به اشتراک بگذارم».
بسیاری از کارشناسان معتقدند صریح و قاطعانه جلو رفتن فیلمنامه، ساده بودن و پیچیده نبودن روند داستان و توجه به شخصیتپردازی سریال به گونهای که مخاطب با بازیگران در مواقعی احساس همذات پنداری می کند، از عوامل موفقیت سریال بازی مرکب است.
با اینکه قسمت آخر فصل اول بازی مرکب به نوعی به پایان میرسد که گویی قصه ادامه دارد، اما نویسنده سریال گفته فعلا قصد ساخت فصل دوم را ندارد.
فراموش نکنیم هر محبوبیت و مشهوریتی، معایب و مزایایی هم به همراه دارد؛ برای مثال استفاده از کفشهای برند ونس برای بازیگران این سریال باعث افزایش ۷۸۰۰ درصدی فروش آن شده است. در امارات متحده عربی در شهر ابوظبی هم، مرکز فرهنگی کره در صدد برنامه ریزی برای برگزاری مسابقاتی به سبک این سریال است.
اما از جنبههای منفی سریال هم غافل نشویم. سریال بازی مرکب به افرادی میپردازد که به قدری در زندگی به ته خط رسیدهاند که تن به حضور در بازی مرگ و زندگی دادهاند و به نوعی روی جانشان قمار میکنند. اگر بازتاب بیرونی سریال را در نظر بگیریم، در حال حاضر بسیاری از بینندگان این سریال به دنبال این گونه بازی ها هستند تا در آن شرکت کنند و این قضیه نگران کننده است.
فضای سریال مملو از لحظههای خشونت آمیز و خون و خون ریزی است. به قدری که گاهی به صحنههای منزجر کنندهای تبدیل میشود.
تماشای سریال بازی مرکب باید دارای محدودیت سنی باشد؛ برای مثال در ایران در پلتفرم فیلیمو محدودیت سنی ۱۸ سال و پلتفرم نماوا محدودیت ۱۵ سال را در نظر گرفته، اما در عصر تکنولوژی حاضر اغلب مواقع مخاطبان به ممنوعیت سنی توجهی نمیکنند که همین قضیه باعث نگرانی بسیاری از والدین شده است.
تلفیق بازیهای کودکانه با خشونتی این چنین و کشتار بی رحمانه، در ابتدای سریال شوک آور است؛ اما با گذشت چند قسمت حتی خود مخاطب هم به این نوع کشتار عادت میکند. طبیعی جلوه دادن این مسئله خطرناک است و به نوعی شبیه عادی انگاری خشونت در بین عوام میشود.